Frukterna

Pitaya

Frukten som på grund av sitt utseende ofta omtalas som drakfrukten. Det finns två olika typer av Pitaya. Den gula och den röda. Det är den gula du hittar i Colombia.

 

Under skalet finns ett vitt och krämigt fruktkött med små svarta frö. Smaken påminner om jordgubbar och päron. Ja, verkligen den påminner om jordgubbar och päron!

 

Användningsområdena för Pitaya är många, men den kan användas i sallader, till glassen, i yoghurten eller det du själv önskar.

Mango

En veteran i de svenska köken, men aldrig utgången. Mangon antas ursprungligen härstamma från Indien, men skördas idag i subtropiska och tropiska klimat, något som gör den till en självklarhet i Colombia. Visste du att mangon är den frukt man mest äter i världen efter bananen?

 

Detta på grund av den fantastiska smaken som ofta omtalas ha en söt tropisk arom.

 

Den speciella men söta smaken gör frukten lätt att använda i allt från maträtter, bakverk, yoghurt, frukostblandningar, juice eller smoothies. Den är speciellt rik på A och C vitamin.

Ananas

Ananas är redan väl känd i Sverige. Frukten kom först till Europa med Columbus och omtalas som en tropisk frukt. Den har en mycket frisk och syrlig smak och en rad varierande användningsområden. Den används ofta i kött och fiskrätter, eller som snacks, till desserter, sallader, frukostblandningar och smoothies.

 

Ananas har ett naturligt lågt kalorivärde samt ett högt innehåll av vitamin A och C.

Goldenberries (Inkabær)

Goldenberries, inkabär, fackelbär, physalis…..kärt barn har många namn och inkabäret är inget undantag. Bäret växer vilt i Amazonas och är bland de mest använda i de colombianska köken. I Sverige känner vi inkabär som det lilla orangea bäret på toppen av desserten och som en superfrukt för dess rika näringsinnehåll.

 

I Sydamerika används bäret gärna till att laga juice och smoothies.

 

Det här bäret är fullt av vitaminer som A, C, B1, B2, B6 och B12. Det innehåller också höga mängder av protein, bioflavonoider och karotenoider.

Guanabana

Frukten växer vilt i tropiskt klimat i Mellan och Sydamerika. Förekomsten av frukten är hög i Colombia eftersom 42% av landet är täckt av regnskog. Trädet bär frukt mellan december och april.

 

Smaken beskrivs som ett mellanting mellan ananas och jordgubbar. Den ger en mycket uppfriskande och välsmakande juice och av detta skäl används den ofta vid framställning av desserter med is, geléer, marmelader och uppfriskande drycker. Blandas till juice med vatten/mjölk/mandel eller havremjöllk.

 

Frukten har brukats som folkmedicin av indianerna i Amazonas genom århundraden bl.a. är den blodtryckssänkande, mot parasiter, depression, lever och hjärtproblem, astma och artros. Rik på kalcium, fosfor, vitamin C och järn.

Papaya

Denna exotiska frukt är fullpackad med ett antal välgörande hälsosamma näringsämnen.

Inte undra på att den blev kallad ”änglarnas frukt” av Cristopher Columbus. Papaya är en naturlig källa av vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppens normala funktion.

Rik på antioxidanter som karotener, flavonoider, vitaminerna B och C, innehåller fiber och magnesium. Frukten hjälper matsmältningssystemet, skyddar mot infektioner och har anticancer egenskaper.

Underbart söt med musk-artad underton och med en mjuk smör-lik konsistens. Papayaträdet producerar frukt hela året om även om man kan se en något ökad skörd under tidig sommar och höst.

 

Torkad Papaya är god i sallader, smoothies, milkshakes, juice, i desserter och som snacks.